Polijsten betonvloer paviljoen

10-12-2018  Polijsten

Isolatie van spijkerbroeken, hergebruikt meubilair en een demontabel ontwerp. Dat zijn slechts een paar van de circulaire initiatieven die te vinden zijn in Circl, het circulaire paviljoen van ABN AMRO.

Het gebouw ruikt nieuw, maar veel van de gebruikte materialen zijn verre van ongebruikt. De houten vloer bestaat uit afvalhout afkomstig van barkrukken tot oude kloostervloeren. De raamkozijnen van de vergaderruimten komen uit een oud kantoor van Philips en het isolatiemateriaal is gemaakt van oude spijkerbroeken van werknemers: circa 16.000 oude kledingstukken zijn in het pand verwerkt.

Hergebruikt of recyclebaar
Volgens communicatieadviseur Erna Lammers zijn er bij het materiaalgebruik twee focuspunten: het materiaal moet of al zijn gebruikt of herbruikbaar zijn. De kozijnen van de buitenramen zijn bijvoorbeeld voorzien van een speciale coating in plaats van verf. Dit maakt omsmelting tot nieuwe producten gemakkelijker.

Het houten skelet van het gebouw is van nieuw lokaal larikshout. De balken zijn breder dan noodzakelijk, zodat deze kunnen worden gerecycled. Wanneer het pand wordt gesloopt kunnen de balken worden afgeschaafd en worden gebruikt als standaard formaat planken.

 

Op deze manier biedt de bouw van het paviljoen een goed beeld van wat al mogelijk is en waar nog kansen liggen wat duurzaamheid betreft. Het sluit aan bij het idee van Circl als een learning lab, waarin bedrijven en de gemeenschap circulariteit in de praktijk kunnen brengen.

Pul Vloerbewerking heeft de prachtige en duurzame betonvloer, geheel volgens het duurzaamheidskeurmerk BREEAM, mogen leveren.